Miten asentajan pätevyyden voi tarkistaa?

helmikuuta 01, 2018

Sähkötöiden tekeminen, kylmäalalla toimiminen sekä kaasujen ja palavien nesteiden kanssa työskentely on aina luvanvaraista toimintaa.

Esimerkiksi lämpöpumpun asentaminen edellyttää, että asentajalla on sekä kylmäalan, että sähköalan pätevyys. Nämä pätevyydet myöntää Turvallisuus- ja kemikaalivirasto (Tukes). Lisäksi myös asennusliikkeellä tulee olla kylmä- sekä sähköalan urakointioikeus. 

Muita urakointioikeuden vaativia töitä ovat esimerkiksi öljylämmityslaitteistoihin sekä kaasulaitteisiin kohdistuvat työt. Tukes myöntää urakointioikeuden yritykselle, kun yrityksellä on alan vaatimat työkalut sekä riittävän päteyyden omaava vastuuhenkilö. 

(Artikkelin lopusta löydät linkit, joista pääset tarkistamaan yritysten urakointioikeudet ja asentajien pätevyyden.)

Lämpöpumppu on helpointa hankkia asennettuna

Nykyisten säädösten mukaan esitäytettyä ilmalämpöpumppua ei saa myydä loppukäyttäjälle, ellei voida osoittaa, että laitteen tulee asentamaan päteväksi todettu asennusliike. 

Taustalla on tieto siitä, että lämpöpumput sisältävät yleensä F-kaasuja, jotka ovat voimakkaita kasvihuonekaasuja. Koska on tärkeää, ettei näitä aineita pääse karkaamaan asennuksen tai huollon aikana ilmakehään, EU on säätänyt, että F-kaasuja sisältäviä laitteita saavat asentaa ja huoltaa vain asentajat, jotka täyttävät kylmäalan pätevyysvaatimukset. 

Lämpöpumppu on siis helpoin ostaa yritykseltä, joka myy laitteen asennettuna. Jos laitetta ei osteta asennettuna, ostajan on osoitettava laitteen myyjälle, että asennuksen tulee tekemään pätevä asennusliike. 

Ammattimies antaa pyytämättä todistuksen työnsä laadun takeeksi

Kun esimerkiksi lämpöpumpun asennuksesta huolehtii vastuullinen ja pätevä asennusliikkeen edustaja, on hän velvollinen jättämään asiakkaalle todistuksen tekemistään töistä.

  •  Asennuspöytäkirja tehdään kylmä-, öljy- ja kaasualan töistä. Asennuspöytäkirja on tarkoitus toimia asennuksen vakuutena ja siinä mainitaan asennuksen kannalta tärkeät toimenpiteet, mittaukset sekä yrityksen lupanumero.
  • Tarkastustapöytäkirja tehdään sähköasennuksien yhteydessä. Tarkastuspöytäkirjaan kirjataan tehdyt sähkötekniset mittaukset ja toimet, joilla varmistetaan laitteiston turvallisuus. Tarkastuspöytäkirjasta tulee löytyä myös sähkötöiden johtajan nimi, jonka pätevyys on tarkastettavissa Tukesin hyväksyttyjen liikkeiden rekisteristä. Tarkastuspöytäkirja toimii myös asennusliikkeen vakuutena siitä, että tehdyissä sähkötöissä on noudatettu sähköturvallisuussäädöksiä sekä standardeja.
  • Huoltopöytäkirja tehdään esimerkiksi öljypoltinhuollon yhteydessä, jolloin pöytäkirjasta ilmenee tehdyt huoltotoimenpiteet, yrityksen lupanumero sekä savukaasuanalyysin arvot. Myös kaasupoltinhuollon ja kylmäalan laitteiden, kuten maalämpöpumpun tai ilmalämpöpumpun huollon yhteydessä tulee tehdä huoltopöytäkirja.
Nämä todistukset on syytä myös säilyttää, sillä niitä voidaan tarvita mahdollisissa reklamaatio-, riita- ja vahinkotilanteiden käsittelyssä.

Jos esimerkiksi vakuutusyhtiö epäilee luvatonta asennusta, niin asianmukaisilla dokumenteilla luvallinen asennus on helppo todentaa eikä korvaus jää saamatta.

Pätevyys on helppo tarkistaa netistä

Yritysten ja asentajien pätevyydestä ylläpidetään julkista rekisteriä, josta kuka tahansa voi käydä tarkistamassa, että on tekemisissä ammattilaistahon kanssa. Rekisteristä pystyy myös helposti hakemaan esimerkiksi paikkakunnalla toimivia yrityksiä, jotka saavat tehdä luvanvaraisia töitä kuten öljypoltinhuoltoja tai lämpöpumppujen asennuksia.


PS: Meillä on luonnollisesti pätevyydet ja toimiluvat kunnossa: Energytech » 

Lisätietoa: http://www.energytech.fi/

4 kommenttia

  1. Kiitos tästä kirjoituksesta! Meillä omakotitalo Järvenpäässä missä öljylämmityksestä haluaisimme vaihtaa ilmalämpöpumppuun. Kovasti kaverini tätä on suositellut kustannustehokkaana ratkaisuna mutta olen vasta asiaan tutustunut. Täytyy siis ehkä tämäkin pitää mielessä kun ammattilaista valitsee. Olen ymmärtänyt, että ilmalämpöpumppua tarvitsee huoltaa mutta tekeekö huollon asukas itse vai yritys. Täytyy siis huoltopöytäkirjasta kysyä. Yhden yrityksen jo löysin ilmalämpöpumppujen osalta joten täytyy kysellä lisää sieltä https://www.kajo-sahko.fi/ilmalampopumput

    VastaaPoista
  2. Kiitos tästä mielenkiintoisesta kirjoituksesta. En itse tiennyt, että lämpöpumpun asentaminen edellyttää, että asentajalla on kylmäalan tutkinto sähköalan pätevyyden lisäksi tai että asennusliikkeellä olisi oltava myös vastaavat urakointioikeudet. Veljeni rakentaa Ouluun taloa ja täytyykin mielenkiinnosta kysyä, että tuliko pätevyyksistä keskustelua koska hän tietääkseni lämpöpumpun halusi taloonsa. https://www.oulunsahkotek.fi/sahkosuunnittelu-ja-sahkoasennus/

    VastaaPoista
  3. Tutulla ilmalämpöpumpun huolto edessä. Tärkeää on tosiaan, että kyseessä on sitten osaavat ammattilaiset. On hän ilmeisesti vaihtoehtoja jo katsellutkin, ja lupaavalta näyttää. Ja tuo onkin hyvä, että pätevyydet voi tarkistaa netistä. Meilläkin on kaikista talon huoltotoimenpiteistä kopiot. Ne on hyvä säilyttää.
    https://www.spkylmahuolto.fi/kylmalaitehuolto/espoo

    VastaaPoista
  4. Kiitos kovasti tästä postauksesta. Tuo pätevyys on kyllä todella tärkeää! Kiva tietää, että voi netistä ne katsoa. Me pidämme tämän mielessä, kun meille tulee ilmalämpöpumppu, toivottavasti ensi vuonna. https://kylmäkarhut.com/tuotteet/#pumput

    VastaaPoista